Kõik sai alguse ühest „depressiivsest
saksa väikelinnast“, kus me hommikuti saia ostmas käisime. Ja kui
juba teisel hommikul oli peale tavapärast saiakuhilat spontaanne „ja
siis veel see üks pärmisai õunte/ploomide ja puruga!!!“ (ei maksa
ülehinnata mu saksa keele oskust, peamiselt sai müüjale soov
selgeks tehtud kehakeeles ja näpuga näidates). Aga kuna saiad olid
niiiiiiiiii head, siis oli ikka kodus vaja ju järgi teha.
Pärmitaigna ma võtsin Liilia blogist, muu meisterdasin ise oma aru
järgi.
Pärmitaigna-purukook ploomidega
ploomikate (selle teeb ettenägelik
perenaine valmis eelmisel päeval
paarkümmend ploomi
2 dl vett
1 dl suhkrut
Puhasta ploomid kontidest. aja vesi keema, sulata seal suhkur,
soovi korral lisa vanilliekstrakti. lisa ploomid siirupisse, keeda maksimaalselt paar minutit (pigem minut), võta tuli alt, ja
lase täielikult jahtuda. Peamine on, et ploomid lödiks ei lähe.
Pärmitaigen
25 gr pärmi
2.5 dl käesooja piima
1 dl suhkrut
natuke soola
1 tl jahvatet kardemoni (mina poleks ju
mina, kui ma seda rohkem ei paneks. So 1 tl on juba rohkem pandud:)
1 väike muna
6 – 7 dl jahu (mul läks vist kokku
8)
75 gr pehmet võid (mina panin jahu
suurendamise tõttu u 100 gr)
pudenda pärm kaussi, lisa osa piima,
lahusta pärm, siis lisa ülejäänud piim, sool, suhkur, kardemon, ja osa jahust. Sega. Lisa muna ja ülejäänud jahu, sõtku – siis
lisa või & sõtku veel, kuniks taigen käte küljest lahti lööb.
Mul oli ta suht kaua päris vedel, aga enamvähem siis, kui mul
kannatus katkes, avastasin ma, et lõi juba lahti kah. Jäta sooja
kohta tunniks kerkima.
Purukate
50 gr külma võid
50 gr suhkrut
u 75 gr jahu
sega jahu ja suhkur, pane sinna
võitükid, haki puruks.
1 tund hiljem.
Laota taigen ahjuplaadile. Kurna
ploomid siirupist (siirupiga saab hiljem teha näiteks kibuvitsamoosi
– kas see olin tõesti mina, kes ütles, et sel aastal eriti ei
hoidista – heeeee...). Pane ploomid taignale & kata hiljem
puruga. Küpseta u 200 kraadil pool tunnikest, kuniks puru kuldpruun. Üldiselt oli
hea kook, no ei saanud täpselt niisugune kui seal Weingarteni
pagariäris, niiet kui keegi teab hea õhukese pärmitaigna retsepti,
võib sellest mulle lahkelt teada anda. aga läks väga edukalt kaubaks. Teeme veel!
1 comment:
Obinitsas tehakse peamiselt piirakud pärmitaignal ja muretaignal, enamasti õunad ja pohlad pähklisegu ning pruun suhkur katteks. Aga purukate on mu lemmik. Nii hea võimaitse ja sääne magus! Eriti hapukate ploomide peal.
Post a Comment