Mul oli kunagi
periood, kui ma arvasin, et Saaremaal on kõik halvasti ja kritiseeritav (mis
sest, et ma kindlasti ise siis ei oleks paremini suutnud;). Aga viimasel ajal
ma kuidagi tunnen, et müts maha kõikide nende ees, kes, lisaks mu enda emale
kodus, ikka hästi süüa teevad. Ja viitsivad. Ja isegi järjest rohkem ette
võtavad, kasvõi eelmise aasta toidufestival. Näiteks see kohaliku toodangu
turg, kuhu olid kaasatud ka kooliõpilased. Ja Lossi tänava pika laua tagune
söömaaeg (mida me lihtsalt vaatama läksime, aga ei suut siiski vastu panna ja
osalesime, ja La Perlast pitsat ja veini sinna kaasa ostsime. „Kas teil siis
isegi nuge ja kahvleid pole“, küsis kaastundlik teenindaja, aga kuna ma lubasin
need kindlasti tagastada, siis saime veiniklaasidki). Õunakoogikohvikudki olid
toredad, eriti sama La Perla omaniku aias. Mehhiko värk Raekojas. Öu Nöu burks
ja limonaad. Toimub jälle sellel aastal ka, tulge ka!
Ühesõnaga, juba
mõnda aega katsun ma toetada kohalikke söögikohti ka näiteks novembris, kus
annab linnas pikalt nii jalutada, et ühtegi inimest vastu ei tule. Mul on oma
kindel ring, mille ma laupäeva hommikul teen. Kõigepealt üks sekkar, mis toob
inglise kaupa. Siis Saarte Sahver (mh ostan ma sealt omale „öko“ nõudepesu- ja
muid puhastusvahendeid, iseasi, kas see poodi küll pinnal hoiab, aga väike abi
ikka). Ja Epi mustsõstraketsupit. Ja midagi vahel veel. Siis, olenevalt tujust,
kas Mosaiik (Mosaiigis käisime nüüd põhjalikumalt. Hommikusöögi menüü oli v hea, omlett otse pannilt, ja koertele pidi toodama küsimatagi veekauss), või Vanalinna kondiiter. Ja vahel üritame jõuda ka päevasel/õhtusel
ajal Veskisse (kus nüüd puhuvad uued ja nooremad tuuled, peaks kindlasti seda
menüüd ka proovima minema, räägitakse, et on näiteks lõuna ajal supi ja piruka bufee), või La
Perlasse, klaasi veini ja carpacciot ja pitsat võtma. Seal olen ma muuhulgas saanud
kodumaal (kodumaa on siin ka mandri-Eesti tähenduses) kõige paremat melanzanet
(see tase on küll ka kõikunud). Aga koht on ikka tore ja seda juba väga kaua.
Ning kui FB Blogardites
oli Priidu ülevaade Palmse söögikohtadest, siis tekkis ka mul tung sulge
haarata (mitte küll esmakordselt, aga siiski piisavalt tugev, et tegu teoks
teha).
Kõigepealt mujal
kui Linnas.
Muhu
Pädastest ma
kirjutama ei hakka, seda on ilma minutagi küll tehtud nii makstud kui maksmata
kujul.
Liival on ilmsesti kõige
paremaks valikuks teeäärne perekond Prii poolt peetav Kalakohvik. Seal on
selline kodune tunne, kõik kuidagi kõlab kokku, toidulõhnad on üleval – minu arust
on see kuidagi turvaline, kui söögikohas hästi lõhnab, ja söögid ise on ka
head. Kui muud ei jõua, siis ostame sealt praamile minnes kaasa kalapirukat või
kooki.
Viimati läksin
Kalakohvikust üle tee Muhu restorani – sest ma polnud seal varem käinud. Ei
olnud ka halb, selline kõva keskmine, aga tunne jäi nagu „nothing to write home about“. Seal
sõin kala krõbekartulitega, nagu on mulle meelde jäänud selle roa
ilukirjanduslik tõlge, ehk fish’n’chipsi, tol päeval oli selleks haug. Ka müüdi
seal omateht limonaadi. Laps sõi makarone. Leivaks oli muhu leib, mis tuletabki
meelde, et...
Liival tuleb kindlasti
minna ka Muhu pagaritesse – sest sealt saab sooja leiba ja kui hästi läheb, siis
saia ka, mina olen näiteks korra saanud, kõikide nende kordade kohta, mis ma
seal käinud olen. Ja samas kõrval on ka kalapood – kuhu tuuakse hommikune püük.
Alati on mõtet müüjalt küsida, et mis on hea ja värske. Sai samal päeval püütud siiga. Sai vimba.
Viimati oli selleks lisaks värsketele ahvenafileedele ka sellesuine mesi.
Suur saar
Iga korraga järjest
parem. Näiteks isetehtud jäätis. Kohaliku suitsulihaga võileib (liha saab kaasa
ka osta poest). Koduteht pirukad ja kaneelisaiad. Igal juhul tasub läbi minna.
Kõik kaubad ei ole küll talutoodang, sest kusagilt peavad ju inimesed oma
igapäevaeluks vajalikke asju ka ostma, aga siiski päris suur hulk ikkagi on. Ja
ma olen sealt isegi suveniire kaasa ostnud, näiteks võtmenagi;)
Roosi talu
lambaresto Kandla külas
Mõte on hea, maja
väga ilus, suveniiripood ka väga tore. Söök oli vähemalt enne jaanipäeva
selline – kuidas nüüd öeldagi. No burger oli hea. Aga muud lihatükid olid
mediumina vähe vintsked. Ja ribide küljest ei olnud eriti midagi süüa, liha
nagu oli, aga kätte ei saanud. Sellesuvise külma ilma foonil oleks ehk pikem
hautamine teemaks, üldiselt ma ka arvan, et liha ei peaks üle küpsetama, aga midagi
ju võiks saada hamba alla. Jäätis oli kohapeal tehtud, aga natuke liiga jääs
(no jäätis peabki iseenesest külm olema, aga...), aga me ei jõudnud ära oodata
seda, kuniks see söömisvalmiks sulab. Meie külastuse ajaks oli lambaresto
avatud alles mõni päev, veinikaartki alles koostamisel, ehk sai edasipidi ikka
parem.
Kohvik Kodurand Nasval.
Lihtne,
konkreetne, kodune toit. Viimati juhtus kuidagi nii, et ma degusteerisin
järjest erinevaid fish’n’chipse – ja Koduranna omad rabasid jalust- need olid
kergelt tshillises paneeringus kilud. Definetly worth a detour;). Ja kui
linnast minnes üle jõe sõita, siis kohe vasakul on ka koht, mis müüb suitsutet
kala kaasa, tuleb uksest sisse minna ja küsida. On ka hea.
Salmel on
Viikingi burksiputka ka, pidi ka hea olema, ise pole käinud.
Kuressaare
Sanakates käib ilmselt niigi rahvast, Rüütli restoran oli viimati (jõulud 2014) kohe eriti niru, ja GoSpast ka on päris palju kirjutatud.
Sellesuvine uus
tulija on Castello. Itaalia kohti ei ole kunagi liiga palju, seda eriti
pisikeses Kuressaares. Bruschettad olid head, pitsal katet (piisavalt) palju. Ilmselt
näitab aeg, et kas siis itaalia kohti on Kuressaares tegelikult ka liiga palju või ei.
La Perlast, mis
on ka itaalia koht, oli juba eespool juttu, ja meile ta meeldib. Päris kaua on
olemas olnud ka Vinoteek Prelude, kuhu ma mingil imelikul kombel alles esimest korda sel suvel sattusin. Oli tore, ilmselt satume sinna veelgi. On hea veinivalik ja nende
vinnutet tomatitega suupistete eest võiks peaaegu tappa;)
Kuursaal on
nähtus omaette. Vana maja, lapsepõlvest ma mäletan, kuidas see põles. Siis oli
tükk aega varemetes, kuni restaureeriti. On näinud paremaid ja halvemaid aegu.
Omi pulmigi seal peetud. Sel suvel ei ole seal käinud, muidu ikka korra suve
jooksul üritan kooki süüa. Mul on ka see probleem muidugi, et alati ei saa ka
ema kokkamise oskusi panna kahtluse alla väljas söömise abil, kodurahu on ka
oluline;) Aga see pole halb koht. Menüüs on näiteks päeva saak. Ja kookidest ma
vist juba rääkisin... ja seal saab ka ööbida, mida ma teatud põhjustel kunagi teinud ei ole, aga need toad tunduvad küll väga nunnud. Ja vaade on otse lossile.
Samas paigas tegutses varem Sadhu, ja Sadhu kontseptsioon oli minu jaoks kuidagi nagu selgem (võibolla on omanikud
samad, ega ma tegelikult ei tea;). Menüü mulle otseselt erilist muljet ei ole
jätnud, kuigi, nad näiteks katsuvad kasutada võimalikult palju kohalikku
toodangut. Ja kui on kusagil menüüs juba praetud silgud, siis ma olen ära tehtud. Ja
nendel oli ükskord umbehää majavein nimega Domaine UBY Colombard ugni blanc,
mida ma pool maailma läbi otsisin ja lõpuks siis Telliskivist SIPist leidsin. Ei teagi, kas Retros seda enam saab;) Samas, jaanilaupäeva saime seal väga heaste ära veedetud, suupisted olid küll soolased (aga oligi vaja ju rohkem veini juua?;), ja veinijahutite kitsaskoha küsimus lahendati väga kiirelt ja elegantselt lillelise potiga. Selle eest 11 punkti kümnest.
Ja noh muidugi on
sel suvel Tigu Kuressaares Grand Rose terrassil (Muhu veinitalus ka). Tigu on
Tigu. Kui enne pole sinna jõudnud, siis Kräftskivaks ikka võiks;)
Kindlasti on mitmed kohad ka nimetamata, ilma igatsugu tagamõtteta, lihtsalt pole jõudnud igale poole. Soovitused on teretulnud.
edit: vanainimese asi. alguses ei saa vedama, pärast...
Kure
...muidugi on ka, täitse tore, seal käisin ka. see on sellest suhtes tänuväärt üritis, et ma olen üks kord elus püüdnud leida Kuressaarest enne kella 8 piima, kui ma mehe varahommikul lennuki peale viisin (ka see on pikem jutt;), aga see katse piima leida ebaõnnestus. aga nad jõudsid teha selle Kure enne, kui mulle meelde tuli see, et vara hommikul võiks kusagilt kohvi Kuressaare linnas saada. vahel on vaja seda kõrvalseisja pilku, ja seda, et sa kohalik ei ole. kohv oli hea. mamsel Mai pirukaid müüakse seal ka. väike ta on, aga see-eest kesklinnas. suvel oli väljas istuda tore, ma ei tea, mida nad talvel teha arvavad, aga ma ei usu elus ka, et talvel seda kohta massid ründavad.
Uim
no ei uskunud mina, et saares sellised tuuled puhuma hakkavad, et kohe nagu päris surfibaar avatakse, aga nii sel aastal enne jaani sündinud (jaanilaupäeval me seda väisasimegi). Mulle see koht meeldis. Olid kenad joogid, tore sisekujundus, vaeva oli nähtud sellega, millega pidi - ehk et jookide nimedega (kvaliteediga ka). Siia juurde oleks paslik veelkord ära rääkida see, et kui me kunagi Barbadosele sattusime, siis sai meie jaoks märgiliseks tähenduseks Mount Gay rumm, mida müüdi kohalikus supermercados, rumm oli 12 aastat vana, ja maksis 10 barbadose dollarit (siis oli kurss selline, et ühe USD eest sai barbadose omi 2). novott, ja siis oli mõnda aega ikka pidupäev, kui mõnes maailma taxfrees see rumm ette jäi. ja nüüd, 10 aastat hiljem, lähedki kallis kodulinnas baari ja tellid rahulikult selle rummiga koktaili. ikka tore arenguid märgata;) nad maadlesivad tükk aega kellegi hr Vooglaiuga (ma lasin emal sünnipäevaks kohaliku lehe tellida, nüüd on kõik teada, meil on saares ju 2 (loe: kaks) päevalehte, ja seda tuleb mul vastupidiselt muule keskajakirjandusele kalli abikaasa käest töölt koju jõudes ära kiskuda, sest ta väidetavalt saab sealt selliseid uudiseid, mida mujalt lugenud ei ole). aga mitte sellest ei tahtnud..., vaid et Uime linki otsides nägin ma, et see saaga on oma lahenduse leidnud.
edit: vanainimese asi. alguses ei saa vedama, pärast...
Kure
...muidugi on ka, täitse tore, seal käisin ka. see on sellest suhtes tänuväärt üritis, et ma olen üks kord elus püüdnud leida Kuressaarest enne kella 8 piima, kui ma mehe varahommikul lennuki peale viisin (ka see on pikem jutt;), aga see katse piima leida ebaõnnestus. aga nad jõudsid teha selle Kure enne, kui mulle meelde tuli see, et vara hommikul võiks kusagilt kohvi Kuressaare linnas saada. vahel on vaja seda kõrvalseisja pilku, ja seda, et sa kohalik ei ole. kohv oli hea. mamsel Mai pirukaid müüakse seal ka. väike ta on, aga see-eest kesklinnas. suvel oli väljas istuda tore, ma ei tea, mida nad talvel teha arvavad, aga ma ei usu elus ka, et talvel seda kohta massid ründavad.
Uim
no ei uskunud mina, et saares sellised tuuled puhuma hakkavad, et kohe nagu päris surfibaar avatakse, aga nii sel aastal enne jaani sündinud (jaanilaupäeval me seda väisasimegi). Mulle see koht meeldis. Olid kenad joogid, tore sisekujundus, vaeva oli nähtud sellega, millega pidi - ehk et jookide nimedega (kvaliteediga ka). Siia juurde oleks paslik veelkord ära rääkida see, et kui me kunagi Barbadosele sattusime, siis sai meie jaoks märgiliseks tähenduseks Mount Gay rumm, mida müüdi kohalikus supermercados, rumm oli 12 aastat vana, ja maksis 10 barbadose dollarit (siis oli kurss selline, et ühe USD eest sai barbadose omi 2). novott, ja siis oli mõnda aega ikka pidupäev, kui mõnes maailma taxfrees see rumm ette jäi. ja nüüd, 10 aastat hiljem, lähedki kallis kodulinnas baari ja tellid rahulikult selle rummiga koktaili. ikka tore arenguid märgata;) nad maadlesivad tükk aega kellegi hr Vooglaiuga (ma lasin emal sünnipäevaks kohaliku lehe tellida, nüüd on kõik teada, meil on saares ju 2 (loe: kaks) päevalehte, ja seda tuleb mul vastupidiselt muule keskajakirjandusele kalli abikaasa käest töölt koju jõudes ära kiskuda, sest ta väidetavalt saab sealt selliseid uudiseid, mida mujalt lugenud ei ole). aga mitte sellest ei tahtnud..., vaid et Uime linki otsides nägin ma, et see saaga on oma lahenduse leidnud.
7 comments:
Ohh, väga vahva ülevaade, järgmisel nädalal üle mitme aasta Saaremaale minek ja külastame kindlasti üht ja teist siit valikust. Aga Kure kohvik? Hea kohviga on alalõpmata üks rist ja viletsus, ei tea, kas sealt saaks, istuma ilmselt ei mahu, pidavat väga väike olema.
oi, Kure muidugi ka, seal käisin ka. see on sellest suhtes tänuväärt asi, et ma olen üks kord elus püüdnud leida Kuressaarest enne kella 8 piima, kui ma mehe lennuki peale viisin, aga see ebaõnnestus. aga nad jõudsid teha selle Kure enne, kui mulle meelde tuli see, et vara hommikul võiks kusagilt kohvi saada. kohv oli hea. mamsel Mai pirukaid on seal ka. väike ta on, aga see-eest kesklinnas. ja kui midagi veel ette jääb, olen ikka tänulik!! vanainimese asi, paar asja tuli veel meelde...;)
Sel suvel saaremaa inimesena ütlen_ oleme 2 korda Kuursaali läinud, maha istunud ja siis ikkagi ära tulnud :( La Perlas on hea hinnaga veinid, söök on parem kui Castellos, mis uus ja moodne. Ja Vinoteek on linna parim koht. Hommikusöögiks on parim kohvik Classic. Kures on kohvi ja kodused lihapirukad. Viimaseid ma eelistan kaasa osta. Ja thats it. Arensburgi hoovis ma arvan, et söök on hää- puhas klassika. Sups igav, aga kindla peale minek.
K.
Vat seda postitust oleks olnud varem vaja :D
Aga lisan, et Nasval üle silla vasakul ei müüda kala ainult kaasa, vaid saab ka kohapeal süüa. Et saad kogu komplekti - suitsukala, leiba, tomatit-kurki, jooki ja majakoogigi :)
Kures on ka väga head, endise Ö gurmee magusad. La Perla karbid (topelt leemega) viivad keele alla. Ja kord suve jooksul tasuks käia ka Lümanda söögimajas, kus nott ja pannileib... mmm :-) Nasval selle kalakoha nimi on Tihemetsa talu. Ja Kuressaare turuhoonest saab väga head Kotlandi leiba, mis Muhu leivale pakub mõnusat vaheldust. Ja kohapeal pkkemaltolles saab turuhoone lihapoega ette tellimisel hea talleliha (voi mis iganes soovi on) osas kokkuleppele :-) PS kuursaali siiaäkine ja kalasupp on igatahes vähemalt sama head kui päeva kalasaak mu meelest.
nonäe, kus on, sinna tuleb;)
Suvi on küll ammu unustatud, aga ikkagist tagasisidestan, et nii mõnigi koht sai järgi proovitud. Retro meeldis väga või siis vedas meil lihtsalt söögiga. Kure kohviku kohv oli hää, aga kahel korral ma sealt kohvi kõrvale miskit ei leidnudki, sest peale 2 eurot maksva väikese küpsise midagi lihtsalt polnud ja selle küpsise pelgasin kalliks :) Uue katsetamise ihalus maksis kätte ja Castello erilist muljet ei jätnud, plasttoolid ja -lauad kenas sisehoovis olid kuidagi eriti kurvad. Saksa talupoest oli kõik otsas, ei saiakesi ega võileiba, lihast rääkimata, see-eest jäätist oli ja see maitses väga hästi. Suve teeninduselamus tuleb aga Muhu Kalakohvikust, no tõesti, nagu oleks vanematekodu sattunud ja vanavanemad lapselastega hullama hakanud ning suure koguse toitu lauda toonud, sest lastel on ju alati kõhud tühjad :) Leiva ostsime muidugi ka ja praami peal sõime juba ära.
Post a Comment